Okulumdaki üçüncü senemi bitirirken, elimdeki fırsatı değerlendirip Ekonomi Üniversitesi'nden bahsetmek istiyorum. Açıkçası bu okul ne tercih listemde nede aklımda bulunan bir seçenek değildi benim için. Türk eğetim sisteminin getirdiği puanına göre okul seçilmesi yöntemiyle sadece sans eseri küçük bir ıskayla kendimi bu üniversitede buldum. ÖSS'den cıkmış elimde sacma bir puan ve bir sürü yorum varken oturup salim kafayla düşünmek oldukça zor aslında. Özellikle İzmir'de kalmak istediğim için elimdeki seçenekler dogrultusunde olabileceğin en iyisini seçme ugrasındaydım. Sanırım bu noktada Ekonomi Üniversitesi kendini insanların akıllarında yeterince yer edemediği içindirki sonuncu olarak sekiz tercihimin arasında yer aldı. Kazandığım zamanda havalara uçtugumu sölersem yalan olur dogrusu. Peki bir ögrencinin üstünde yeteri derecede basarılı ve kaliteli bir üniversite oldugunu kanıtlayamayan Ekonomi'nin hataları yokmu?
Ülkemizde özel üniversiteler gelişmekte olan bir sektor halini aldı. Artan öğrenci sayısı, devletin bu sayıları karşılayacak derecede üniversite açamaması Türkiye'nin burjuva ailelerinin çoçuklarını bu okula yönlendirmelerinde en büyük etkendir. Bu okulların içerisinde de sunulan olanaklar elbette bir devlet üniversitesine çok daha fazladır. Gerek dil eğiliti gerekse sınıf sayılarının azlıgı, kaliteli öğretmenler gibi bir çok etken bu okulları cok daha cazip yapmaktadır. Tabi bütün bu sunulan avantajlarının yanında bir yığın üniversiteyi kazanamamış çapulcunun toplanma mekanı görüşüde cok yaygındır. Özel üniversitelerin en büyük sorunu kendilerini parası olan ögrecileri alan bir kurum sıfatından çıkaramamalarıdır. Bu sıfat sayesinde bir çok aile çocuklarını bu üniversitelere göndermek istemediği bir gerçektir.
Bu sektörün farklı bir noktasındaysa başka bir tablo karşımıza cıkmaktadır. Koç, Sabancı ve Bilkent gibi üniversiteler yüksek ücretlerle binlerce ögrenci almalarına rağmen bu okullardan mezun olanların diğerlerine göre daha fazla iş bulma oranına sahip olduğu yada daha kaliteli okullar olduğu düşünülmektedir. Bunun sebebinin eğitimdeki farklılıklar olduğunu sanmıyorum. Şahsi fikrime göre bu okullar özellikle yetenekli ve başarılı ögrencileri kendi bünyesinde tutmak için cidi miktarlarda bütçe ayırmaktadırlar. Özellikle burs, yurt ve diğer alanlarda sağlanan maddi avantajlar başarılı ögrencilerin burada toplanmasının bir sonucu olabilir. Koç üniversitesinde okuyan bir arkadaşımla sohpetimizde bana okulda azımsanayamaycak kadar başarılı öğrenci oldugunu hata okulda sürekli burslu öğrencileri gördüğünü anlatmıştı. Bende bursu olmayanların zaten Akmerkez'de olduğu için gelmediklerini söyliyip dalga geçmiştim. Ama son zamanlarda düşünüyorumda Ekonomi üniversitesi kendini bu alanda kanıtlamış başka özel üniversitelerdeki gibi bu yetenekli grubu kendi bünyesinde daha fazla toplasa okulum hakkında dısarda olan olumsuz görüşün azalacağı kanaatindeyim.
Okulumuzdaki bir çok öğrenci şu an gelecek kaygısı taşıdığı bir gerçek. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olarak hayata atıldıgımda insanlar bu okula gerekli saygıyı göstermezlerse başka bir deyişle okulumun başarılı ve iyi bir okul olduğunu düşünmezlerse sanırım bu sadece benim için değil binlerce öğrencimiz izin büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Neden benim okulum bir Sabancı, bir Koç gibi anılmasınki? Bence bu noktada İzmir Ticaret Odası'na en az Ekonomi Yönetim Kurulu kadar iş düşmektedir. Burdan mezun olacak öğrencilere sağlanılacak imkanlar ile okulun çok daha cazip hale gelmesi sağlanılabilir.
Özel Üniversitelerin reklam yapmasına karsı değilim. Heleki gelecekte yerleşmesini istediğim köklü bir Ekonomi Üniversitesi adı içinse. Bu noktada dikkat edilmesi gereken sey bu köklü adın nasıl olacağıdır. Bence okulumuzdan çıkan yayınları artırarak, konfrans ve etkinliklerin sayısını fazlalaştırıp, olabildiğince yetenekli, zeki ve başarılı öğrencileri teşfiklede olsada bünyesinde toplayarak ekononomi üniversitesi kendine diğer özel üniversiteler içinde köklü bir yer edinebilir.
Gelicekte mezun olunca iş hayatımda Ekonomi Üniversitesi'nin bana ne kadar getiri getireceği konusunda şüphelerim halen mevcut. Bu olumlu yada olumsuz bir sey düşündüğüm anlamına gelmesede okul yönetimine ince bir sitem olarak algılanabilir. Sanırım bunun cevabını önümüzde bir kaç yıl içerisinde alacağım
Son yazım oldugunda ''Pazarlama Hakkında Herşey'' adlı bloğumuza emek veren tüm arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Yorumlarını bizden esirgemeyen Melike Hocamızada teşekür ederim. Gerçekten çok güzel bir blog oldu bence. Umarım yazdığımız onca güzel fikiri ilerdede kaybetmeyiz.
Saygılar Umut Cengiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder